Retten til privatlivets fred og virksomhedens samfundsansvar


opad

I 2001 anklagede en rapport fra organisationen Rights & Democracy den Canadiske telegigant Nortel Networks for at bidrage til menneskeretskrænkelser i Kina. De kinesiske politi- og sikkerhedsmyndigheder brugte teknologien til at forbedre identifikationen og undertrykkelsen af politiske dissidenter. Rapporten gav videre en oversigt over Nortel’s langvarige engagement i at udvikle overvågningsteknologier både i Canada og i udlandet. I 2005 istemte Flere menneskerettigheds organisationer kritikken og anklagede, udover Nortel Networks, USA’s højteknologiske giganter som Cisco Systems, Sun Microsystems, Google, Yahoo, og 3Com firma for at have hjulpet Kina med at opbygge og mestre den mest raffinerede overvågningsinfrastruktur i verden.
 
Google ansatte sidst i 2005 en anerkendt specialist i menneskerettigheder og erhverv som direktør med ansvar for ’Public Affairs’. Som svar på den stigende nationale censurering af Internettet lancerede internet-giganten i 2007 et nyt initiativ for at modgå denne tendens og bad Amerikanske handelsinstanser om at behandle internetrestriktioner på lige fod med andre internationale handelsbarrierer, såsom tariffer. Samtidig tog kritikken til i 2007 da en kinesisk systemkritikers viv bekendtgjorde, at hun ville sagsøge Yahoo, der har base i U.S.A. fordi virksomheden har hjulpet de kinesiske myndigheder til at få hendes mand fængslet, efter at han havde offentliggjort artikler på Internettet. Manden blev i 2003 idømt ti års fængsel på grund af de ”undergravende” artikler. Siden har også Yahoo! ansat en menneskeretsspecialist.

Med udgangspunkt i den internationale principbaserede tilgang til CSR, hvor UN Global Compact principperne udgør kernen, er der i dag ikke tvivl om at virksomheder skal vurdere, i hvilket omfang de krænker eller medvirker til krænkelse af de basale menneskerettigheder, og hvordan de bedst kan bidrage til samme.

I den uendelige krig mod terror, da den ene part aldrig vil kunne kapitulere, bliver privatlivets fred sat over styr over hele verden. Virksomheder bliver ofte brugt som leverandører eller mellemmænd i denne tendens. Særligt teknologi virksomheder må træffe deres forholdsregler, men alle virksomheder kan potentielt krænke alle rettigheder. CSR stiller således krav til enhver virksomhed, at den også sikrer, at den ikke krænker privatlivets fred. Lige fra det basale krav om at virksomheden respekterer medarbejdernes ret til privatlivets fred i relation til overvågning af medarbejdere, brug og opbevaring af personlige informationer, til en vurdering af, hvordan virksomhedens produkter og services kan krænke eller bidrage til at krænke rettigheden er nødvendig.

Først når virksomhederne har fuldt overblik over påvirkningen og opfyldelsen og menneskerettighederne kan de kalde sig samfundsansvarlige. De internationale menneskerettigheder er den nødvendige forudsætning for social bæredygtighed. Alle virksomheder påvirker retten til privatlivets fred, men kun et fåtal har undersøgt om påvirkningen er krænkende, endsige taget initiativ til at reducere deres negative indflydelse og optimere deres positive.

Skriv en kommentar